Olika former av yoga

 Det finns många olika former av yoga dom du kan genomföra. Vissa former passar bättre än andra. Därför är det en fördel att du har möjligheten att kunna prova dig fram vilken som passar dig bäst. Det finns yoga för nybörjare och för de som är vältränade. Yoga passar både för gammal och ung. det är bara att se till att hitta yogan som passar dig och din kropp.Här kommer några av dem former av yoga som vi kan erbjuda på Yogaskolan:Yin Yoga – är en yogaform som är perfekt för nybörjaren. Den är mycket stillsam yoga, som är långsam och med stor närvaro av kombination med ett möte mellan olika yoga positioner och meditation. Vi använder oss av några fåtal positioner som håller oss passivt (i avslappning) under lång tid. På så vis görs din uppmärksamhet blir vänd inåt och du övar dig på att tillåta dig att vara här och nu. Positionerna riktar in sig på området kring ljumskar, höfter och ryggens nedre del, men resten av kroppen blir också påverkad. Yin Yoga ser till att du får bättre rörlighet, smidighet, ökar blodcirkulationen och de inre organen stimuleras. Energikanalerna och kedvätskorna påverkas också dessutom.Målet med Yin Yoga är att skapa ett flöde i vår bindväv. Hos de flesta människor så är den för tight och innebär att den genomströmmande livskraften sänkts. Bindväven sitter i princip 100 procent på våra muskelfästen och är inte lika töjbar som muskelvävnaden är, utan mer fast och stel. Yin Yogan är utformas att utföras i stillhet och hitta dig själv.Fierce Grace Yoga – är ett nytt yoga koncept och bygger på Bikram- Ashtanga- och Lyengaryoga och är konstruerad för att uppnå optimala resultat på minsta möjliga tid. Denna typ av yoga är en serie av fem olika klasser som bygger på grundläggande övningar och principer. Alla klasserna har olika inriktningar, varaktigheter och intensitet. Det kompletta systemet i Fierce Grace Yoga innehåller av – Core, Classic, Fierce Grace, Fierce och The Fix. Dessa yogaklasser är cirka 1 ½ timme långa.Denna typ av yoga passar de flesta, både erfarna och nybörjare. Fierce Grace Yoga är en tuff, rolig och utmanande yoga. I början kommer den ge lite träningsvärk, du kommer dessutom få en massa energi och befinna dig i ett lyckorus. Vilket kan var mycket omtumlande och du lär sova som en stock efteråt.Effekten av yogan är att blodcirkulationen ökas. Samtidigt som du kommer känna dig mer balanserad på alla plan – fysiskt, psykiskt, känslomässigt och mental, som kommer från strukturen av denna träningsform, koncentrationen och andningen.

Holistisk Hormon Yoga – är en yogaform som tar fram det kvinnliga, sinnliga och mjuka hos dig. Denna typ av yoga är för de personer som har smärta i kroppen och/eller själen. Yogan är en balanserad och sinnliga för kvinnor med olika behov. Passar för kvinnor i olika åldrar och oavsett längtan och behov. Holistisk Hormon Yoga riktar in sig på det – inre samtalet, mellan bland annat dina äggstockar, binjurar och sköldkörteln. Själva yogan arbetar mycket med en intention till olika delar i kroppen, organ och körtlar. Och använder sig av hjälpmedel så som klang och vibrationstekniker genom bland annat din egen röst och mantra. Ljud är som en osynlig energi som på olika sätt kan kalibrera ditt energisystem.Holistisk Hormon Yoga ökar den kvinnliga lusten, sinnligheten, balanserar pms, menstruation, vallningar och andra klimakteriebesvär. Perfekt för de kvinnor som är utmattade och skapar harmonier och balans. Det har till och med visast sig att de som har haft svårt att bli gravida har blivit det efter att börjat på denna typ av yoga. Lider du av en hormonell betingad cancer, hypertheros, myom, endemetrios eller är gravid, ska du inte gå på denna typ av yoga. Yoga For Athletes – är en nyhet inom gymyoga världen. Du behöver inte vara en yogafantast eller särskilt vig för att klara av denna yoga klass. Passar utmärkt för dig som känner dig för stel normalt för yoga. Detta sätt att utföra yoga är perfekt för dig som vill förbättra både yttre och inre balans och få en grund styrka.Man kan beskriva Yoga For Athletes med tre ord – rörlighet, styrka och prestation. Dessa tre faktorer blir en perfekt kombination för att kroppen ska få allt den behöver. I och för sig så skalas lite av yogastämpeln bort i och med denna typ av yoga, eftersom fokus läggs på effekten och styrkan i en helkroppslig komination.Fördelarna med denna yoga är att den förbättra prestationen i den ordinarie träningen, som till exempel att du förbättra dina löpsteg eller får djupare knäböj. Det har ingen betydelse vilken typ av träning du brukar normalt träna, så som – löpning, styrketräning eller skidåkning, gör Yoga For Athletes en stor skillnad i träningen.Att utföra denna yoga kan var starten för att sedan fördjupa sig i yogavärlden för de yngre killar och tjejer som annars kanske kan tycka att yoga är bara för de äldre. Alla mår bra att träna yoga!Vi på Yogaskolan erbjuder dessutom yogaformerna – Yogini Yoga, för att ge kvinnor kraft och hopp, Yoga Shaking – en helande djup yogaform, för att hitta din inre eld, Taj Yoga Dance – där du dansar din yoga till härlig musik, Ryttare Yoga – där du blir en bättre ryttare. Broga – yoga klass utarbetat för män med fleraVälkommen och börja träna yoga på Yogaskolan!

Tips att välja rätt yogaform

Det är inte så lätt att veta vilken yogaform som är bäst för dig. Ett sätt är att komma in till oss på Yogaskolan under våra prova på veckorna som vi brukar ha inför varje termin start. Då har du chansen att kunna prova och testa dig fram. På detta viset kan du hitta rätt yogaklass och yogalärare som känns bäst för dig. Det du bör vara medveten om att yogapassen kan skilja sig mycket åt eftersom lärarna lägger upp passen på olika sätt, detta gäller även om det är samma yogaform det rör sig om. Detta gäller de flesta olika yogaformer, förutom Ashtanga Vinyasa där det följa ett redan färdigt koncept.
⦁ Det finns några frågor som du bör ställa dig innan du beger dig in yogans fantastiska värld.
⦁ Hur mycket fysisk ansträngning vill du ha på yogamattan?
⦁ Vill du ha en mer meditativ och lugnare yogaform?
⦁ Är du en person som gillar och trivs bäst med att göra samma sak om och om igen, och dessutom vill ha en fysisk utmaning på yogaform?
⦁ Har du någon typ av skador, sjukdom och vill ha en yogaform som fokuserar på rätt alignment?
⦁ Är du ute efter en lugn och meditativ yogaform som samtidigt är utmanande där du sitter länge i varje ställning?⦁ Vill du delta i klasser där yogan och tantrans filosofi vävs in och relateras till 2000-talet vardag blandat med alignment?
⦁ Vill du svettas så att du blir dyngsur och gärna gör samma yogapositioner varje gång?
Har du svaren på vissa och är osäker på resten kan vi på Yogaskolan guida dig till rätt yogaform så att du kan känna dig hemma med en gång. Våra yogalärare och övriga personal är väl insatta i de yogaformer som vi erbjuder hos oss.

Retreat och workshopVi på Yogaskolan erbjuder med jämna mellanrum olika typer av retreats och workshops. Detta för att du som person ska kunna utvecklas kroppsligt men även som människa i ditt inre. Tycker du någon av våra erbjudande verka spännande och gärna skulle delta är det bara att höra av dig antingen för en anmälan eller för att få mer information på vår mejl: info@yogaskolan.nuSå hör vi av oss till dig inom det snaraste med bekräftelse och så vidare.Just nu erbjuder vi:

Retreatresa till Indien i 10 dagarDu är hjärtligt välkommen att följa med oss på vår inspirerande resa till Indien där vi kommer att praktisera yoga, ta del av den indiska kulturen, tillbringa tid vid havet, vila och njuta, men framför allt att bara vara och leva i nuet!Det kommer erbjudas två yogalektioner, tid för massage behandlingar, bad i havet, utflykter med mera. För dig som gillar dans finns möjligheten att dansa på eftermiddagarna. Dessutom utöver det dagliga programmet kommer det att vissa dagar hållas föreläsningar, indisk eldcermoni (Havans)och Kirtans. Du kommer också få tid att kunna utforska Goas omgivningar på egen hand om du skulle vilja göra det. Tips på andra aktiviteter kommer att ges på plats för dig som är intresserad.

Sommar yoga i DalarnaDet är kanske första gången du är på en retreat och är nyfiken på att leva efter yogans livsstil eller fördjupa dig mer i praktiskt yoga, eller slippa kraven från den yttre världen i några dagar.Detta har du möjligheten att göra på denna retreat som är för alla nyfikna och vill testa att leva enligt yogans principer och förhållningssätt.Yogan kommer att vara mjuk och skonsam. På eftermiddagarna kommer det att utövas Yin yoga och djupavslappningen yoga Nidra. Karma yoga, Kirtan och Havan kommer också att ingår i kursen. Under fredagen kommer du få prova på Mouna (tystnad), en möjlighet att få vila från ljus och samtal, samtidigt som du ges möjlighet att göra en inre reflektion.

Förlossningsberedande helgkurs med yogaEn workshop för dig som väntar barn.Under helgen kommer det blandas det teori med praktik. Du kommer får reda på bland annat:Hur du kan förbereda tillsammans med din partner inför förlossningen, vilket för att förlossningen blir så positiv som möjligt.Vilken roll partnern har inför förlossningen. Och hur partner kan stötta under förlossningen.Teori och praktik kring hur viktigt det är att slappna av och vara medveten om sin andning.Förlossningens olika skedenFörsta tiden med barnet, amning och bära barnetPlus en massa annat nyttiga saker som kan vara bra att veta inför en förlossning. Perfekt för förstagångs föräldrar!